جرایم ارتکابی در کشتی
کشتی ها جزء خاک کشوری محسوب می شوند که تابعیت آن را داشته و پرچم آن را حمل کنند ،در این خصوص ،باید بین کشوری های تجاری و جنگلی تفاوت قائل شد .
کشتی های جنگی
رسیدگی به جرائم ارتکابی در کشتی های جنگی در صلاحیت دولت صاحب پرچم است .
مطابق ماده 8 نظارت دولت بر دریا ها،مصوب سال 1313:رسیدگی و تعقیب حنچه یا خبایاتی که در کشتی های جنگی خارجی واقع می شود از صلاحیت مقامات ایران خارج است .
نکته : حکم اعدام که به وسیله مقامات خارجی صادر شده باشد،نمی تواند در آب های ساحلی و منطقه نظارت بر بحر یران به موقع اجرا گذاشته شود ،یعنی اگر کشتی جنگی وارد آب های قوای ساحلی ایران شده باشد حکم اعدام را نمی تواند اجرا کند .
قوای مصالحی تنها وقتی حق مداخله دارد که عملیات کشتی جنگی خصمانه باشد ،از قبیل حمل سلاح و مهمات و لوازم جنگی یا پناه دادن به فراریان جنگی .
در مورد کشتی های غیر جنگی رسیدگی به کلیه جرائم ارتکابی در آبهای ساحلی ایران در شرایط فعلی داخل در صلا حیت محاکم ایران است .
البته لازم به ذکر است که در این خصوص ماده 10 از قانون مناطق دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان چنین مقرر داشته است :
صلاحیت کیفری ،تعقیب ،رسیدگی و مجازات جرایم ارتکابی در کشتی های در حال عبور از دیای سرزمینی در موارد زیر در صلاحیت مراجع قضایی جمهوری اسلامی ایران می باشد :
الف)چنانچه اثرات و عواقب جرم متوجه جمهوری اسلامی ایران گردد .
ب)چنانچه جرم ارتکابی مخل صلح و نظم و آرامش داخلی و یا نظم عمومی دریای سرزمینی باشد .
ج)چننچه فرمانده کشتی یا نماینده دیپلماتیک یا کنسولی دولت صاحب پرچم کشتی تقاضای کمک و رسیدگی نماید .
د)چنانچه رسیدگی و تعقیب برای مبارزه با قاچاق موارد مخدر روان گردان ضروری باشد.